Mirođija ili Kopar je svima dobro poznata kao mirisna začinska biljka koja se gaji,
a i sama se razmnožava po baštama.
Poreklo Mirođije je iz jugoistočne Azije, ali se uzgaja i u južnim delovima Evrope.
To je jednogodišnja biljka sa tanikm, vretenastim korenom. Stabljika je uspravna,
okrugla, izbrazdana, šuplja, visine i do 120 centimetara.
Na vrhu stabljike nalaze se sitni cvetovi, izrazito žute boje.
Najveća koncentracija lekovitih i aromaticnih materija nalazi se u plodovima biljke,
ali ima ih i u listovima i cvetovima.
Sve delotvorne i lekovite materije u biljci nisu još uvek u potpunosti istražene.
Do sada je poznato delovanje eteričnih ulja. Domaćice stavljaju lišce mirođije u turšiju,
sosove i druga jela, a plod se, na žalost, vrlo malo koristi, iako je plod lekovitiji od lišća.
Cela biljka i plod imaju svojstven prijatan začinski aromatični miris i začinski ukus.
Lekoviti deo biljke je zreo plod, ređe vrhovi grančica u cvetu.
Mirođija je, pre svega, dobar, neškodljiv, jeftin i zbog toga svakome pristupačan začin.
To je istovremeno i lek koji se vekovima uspešno koristio protiv gasova,
nadimanja i teškoća u organima za varenje. Od nje se pripremaju i čajevi, eterična ulja,
čaj za spavanje i lečenje hemoroida (šuljeva), a pomaže i kod štucanja.
a i sama se razmnožava po baštama.
Poreklo Mirođije je iz jugoistočne Azije, ali se uzgaja i u južnim delovima Evrope.
Mirodjija |
To je jednogodišnja biljka sa tanikm, vretenastim korenom. Stabljika je uspravna,
okrugla, izbrazdana, šuplja, visine i do 120 centimetara.
Na vrhu stabljike nalaze se sitni cvetovi, izrazito žute boje.
Najveća koncentracija lekovitih i aromaticnih materija nalazi se u plodovima biljke,
ali ima ih i u listovima i cvetovima.
Sve delotvorne i lekovite materije u biljci nisu još uvek u potpunosti istražene.
Do sada je poznato delovanje eteričnih ulja. Domaćice stavljaju lišce mirođije u turšiju,
sosove i druga jela, a plod se, na žalost, vrlo malo koristi, iako je plod lekovitiji od lišća.
Cela biljka i plod imaju svojstven prijatan začinski aromatični miris i začinski ukus.
Lekoviti deo biljke je zreo plod, ređe vrhovi grančica u cvetu.
Mirođija je, pre svega, dobar, neškodljiv, jeftin i zbog toga svakome pristupačan začin.
To je istovremeno i lek koji se vekovima uspešno koristio protiv gasova,
nadimanja i teškoća u organima za varenje. Od nje se pripremaju i čajevi, eterična ulja,
čaj za spavanje i lečenje hemoroida (šuljeva), a pomaže i kod štucanja.
Нема коментара:
Постави коментар
Vaši komentari će biti pregledani od strane Admina i u najkraćem vremenu objavljeni ukoliko nisu u suprotnosti sa pravilima bloga.