Mirodjija

Mirođija ili Kopar je svima dobro poznata kao mirisna začinska biljka koja se gaji, 
a i sama se razmnožava po baštama.
Poreklo Mirođije je iz jugoistočne Azije, ali se uzgaja i u južnim delovima Evrope.


Mirodjija


To je jednogodišnja biljka sa tanikm, vretenastim korenom. Stabljika je uspravna, 
okrugla, izbrazdana, šuplja, visine i do 120 centimetara. 
Na vrhu stabljike nalaze se sitni cvetovi, izrazito žute boje. 
Najveća koncentracija lekovitih i aromaticnih materija nalazi se u plodovima biljke,
ali ima ih i u listovima i cvetovima. 
Sve delotvorne i lekovite materije u biljci nisu još uvek u potpunosti istražene. 
Do sada je poznato delovanje eteričnih ulja. Domaćice stavljaju lišce mirođije u turšiju, 
sosove i druga jela, a plod se, na žalost, vrlo malo koristi, iako je plod lekovitiji od lišća. 

Cela biljka i plod imaju svojstven prijatan začinski aromatični miris i začinski ukus.
Lekoviti deo biljke je zreo plod, ređe vrhovi grančica u cvetu.


Mirođija je, pre svega, dobar, neškodljiv, jeftin i zbog toga svakome pristupačan začin. 
To je istovremeno i lek koji se vekovima uspešno koristio protiv gasova,
 nadimanja i teškoća u organima za varenje. Od nje se pripremaju i čajevi, eterična ulja,
 čaj za spavanje i lečenje hemoroida (šuljeva), a pomaže i kod štucanja.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaši komentari će biti pregledani od strane Admina i u najkraćem vremenu objavljeni ukoliko nisu u suprotnosti sa pravilima bloga.